Składniki: 1 golonka włoszczyzna 1/2 małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej) cebula czerwona listek laurowy, ziele angielskie, kminek sól, pieprz Zaprawa peklująca 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kolendry 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę…
Tag: świąteczny
Homar
Homar z wody pychotka
by Krystyna • • 0 Comments
Owoce morza
Półmisek morski pychotka
by mariola • • 0 Comments
Wołowina
Ozorek wołowy pychotka
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ozór wołowy włoszczyzna liść laurowy pieprz czarny ziele angielskie zielona posiekana pietruszka Sos chrzanowy: 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szklanka rosołu ½ szklanki śmietany 5 łyżek tartego chrzanu żółtko szczypta cukru Marynata: 1 l wody 1 dkg saletry 1 dkg cukru 5 dkg soli liść laurowy ziele angielskie kolendra Sposób przyrządzenia: Ozór bardzo…
Półmięsne
„Krokiety” pychotka
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz: 50 dkg gotowanego mięsa z rosołu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy trzepaczką do…