Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozorek wołowy pychotka

Składniki:

  • ozór wołowy 
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • pieprz czarny 
  • ziele angielskie
  • zielona posiekana pietruszka

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • ½ szklanki śmietany
  • 5 łyżek tartego chrzanu
  • żółtko
  • szczypta cukru

Marynata:

  • 1 l wody
  • 1 dkg saletry
  • 1 dkg cukru
  • 5 dkg soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra


Sposób przyrządzenia:
Ozór bardzo starannie wyszorować szczotką. Wypłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, (znajdujące się z obu stron ozora przy nasadzie). Przygotować marynatę. Wodę wraz z przyprawami zagotować. Gdy przestygnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ozór ułożyć w odpowiednim naczyniu (najlepiej szklanym lub kamionkowym), zalać zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu  przez 10 dni obracając codziennie. Po tym okresie mięso wyjąć, dokładnie wypłukać. Zalać zimną wodą  i gotować. Gdy ozór jest prawie miękki, wyjąć, włożyć do zimnej wody i trochę wystudzić. Zdjąć skórę, włożyć ponownie do wywaru, dodać umyte warzywa, przyprawy, sól i dogotować. Przygotować sos chrzanowy. W rondelku stopić masło, dodać mąkę. Sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem.   Śmietanę, chrzan i żółtko dokładnie rozmieszać. Dodać do wywaru, podgrzewać mieszając, nie gotować.  Gdy zmięknie pokroić w poprzek w skośne plastry. Podawać udekorowany liściem sałaty, zieleniną, z połówkami pomidorów napełnionymi ostro przyprawioną sałatką. W sosjerce podać sos chrzanowy.
Uwaga: tak przygotowany ozorek można przyrządzić na zimno w galarecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *