Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozorek wołowy pychotka

Składniki:

  • ozór wołowy 
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • pieprz czarny 
  • ziele angielskie
  • zielona posiekana pietruszka

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • ½ szklanki śmietany
  • 5 łyżek tartego chrzanu
  • żółtko
  • szczypta cukru

Marynata:

  • 1 l wody
  • 1 dkg saletry
  • 1 dkg cukru
  • 5 dkg soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra


Sposób przyrządzenia:
Ozór bardzo starannie wyszorować szczotką. Wypłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, (znajdujące się z obu stron ozora przy nasadzie). Przygotować marynatę. Wodę wraz z przyprawami zagotować. Gdy przestygnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ozór ułożyć w odpowiednim naczyniu (najlepiej szklanym lub kamionkowym), zalać zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu  przez 10 dni obracając codziennie. Po tym okresie mięso wyjąć, dokładnie wypłukać. Zalać zimną wodą  i gotować. Gdy ozór jest prawie miękki, wyjąć, włożyć do zimnej wody i trochę wystudzić. Zdjąć skórę, włożyć ponownie do wywaru, dodać umyte warzywa, przyprawy, sól i dogotować. Przygotować sos chrzanowy. W rondelku stopić masło, dodać mąkę. Sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem.   Śmietanę, chrzan i żółtko dokładnie rozmieszać. Dodać do wywaru, podgrzewać mieszając, nie gotować.  Gdy zmięknie pokroić w poprzek w skośne plastry. Podawać udekorowany liściem sałaty, zieleniną, z połówkami pomidorów napełnionymi ostro przyprawioną sałatką. W sosjerce podać sos chrzanowy.
Uwaga: tak przygotowany ozorek można przyrządzić na zimno w galarecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *