Składniki:
- ozór wołowy
- łyżka soli
- ½ łyżeczki saletry
- 6 goździków
Składniki: ozór wołowy porcja włoszczyzny jajko kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Ozór wrzucić na osolony wrzątek, dodać jeszcze włoszczyznę i trzymać na ogniu około 1 godziny do miękkości. Miękki ozór obrać ze skóry i pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć go w mące,…
Składniki: 1 ozór wołowy o wadze około 2 kg 60 dlg twardych grzybów leśnych 4 cebule 4 szklanki orzechów włoskich 5 ząbków czosnku 2 szklanki kwaśnej śmietany 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ozór wyszorować, dokładnie umyć. W rondlu zalać ozór wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż ozór zmięknie co pozwoli obrać go z…
Składniki: ozór wołowy włoszczyzna liść laurowy pieprz czarny ziele angielskie zielona posiekana pietruszka Sos chrzanowy: 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szklanka rosołu ½ szklanki śmietany 5 łyżek tartego chrzanu żółtko szczypta cukru Marynata: 1 l wody 1 dkg saletry 1 dkg cukru 5 dkg soli liść laurowy ziele angielskie kolendra Sposób przyrządzenia: Ozór bardzo…
Skład: ozorek wołowy włoszczyzna mąka masło chrzan tarty przyprawy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ozorek dokładnie wyszorować, włożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Dodać włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele, liść laurowy. Gotować ok. 3 godzin. Z ugotowanego ozora, gdy przestygnie ściągnąć skórkę. W rondlu przygotować z masła i mąki jasną zasmażkę, dodać utarty chrzan, rozprowadzić chłodnym wywarem,…