Składniki:
- ozory wieprzowe 1,2 kg
- włoszczyzna 30 dag
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- galareta do mięs 1/2 litra
- zielenina do dekoracji
Składniki: 3-4 ozorki 10 dag startego żółtego sera 3-4 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do zupy gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki. Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła,…
Składniki: 4 ozorki jarzyny jak do rosołu ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki mąki 4 łyżki drobno posiekanego koperku 3 łyżki śmietany sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, usunąć ślinianki znajdujące się z obu stron u nasady. Włożyć ozorki do wrzącej wody i gotować około…
Składniki: ozór wołowy włoszczyzna liść laurowy pieprz czarny ziele angielskie zielona posiekana pietruszka Sos chrzanowy: 2 łyżki masła łyżka mąki 1 szklanka rosołu ½ szklanki śmietany 5 łyżek tartego chrzanu żółtko szczypta cukru Marynata: 1 l wody 1 dkg saletry 1 dkg cukru 5 dkg soli liść laurowy ziele angielskie kolendra Sposób przyrządzenia: Ozór bardzo…