Składniki:
- 4 ozorki
- jarzyny jak do rosołu
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki mąki
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku
- 3 łyżki śmietany
- sól, biały pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, usunąć ślinianki znajdujące się z obu stron u nasady. Włożyć ozorki do wrzącej wody i gotować około 15 minut, wodę odlać. Ozorki zalać wrzątkiem, dodać oczyszczone warzywa, przyprawy i gotować po przykryciem do miękkości ozorków. Wyjąć je z wywaru, dokładnie usunąć białą, chropowatą skórkę i włożyć do wywaru. Przetrzymywać w cieple. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem z ozorków i mieszając zagotować. Koper bardzo drobno posiekać, połączyć z bazą sosu i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Każdy ozorek pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami piure.