Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ozorki w sosie koperkowym

Składniki:

    • 4 ozorki
    • jarzyny jak do rosołu
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 3 łyżeczki masła
    • 3 łyżeczki mąki
    • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
    • 3 łyżki śmietany
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, usunąć ślinianki znajdujące się z obu stron u nasady. Włożyć ozorki do wrzącej wody i gotować około 15 minut, wodę odlać. Ozorki zalać wrzątkiem, dodać oczyszczone warzywa, przyprawy i gotować po przykryciem do miękkości ozorków. Wyjąć je z wywaru, dokładnie usunąć białą, chropowatą skórkę i włożyć do wywaru. Przetrzymywać w cieple. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem z ozorków i mieszając zagotować. Koper bardzo drobno posiekać, połączyć z bazą sosu i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Każdy ozorek pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami piure.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *