Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Borowik

Borowiki są zazwyczaj duże i masywne. kapelusze mięsiste, półkuliste, a z wiekiem stają się spłaszczone. Skórka kapelusza sucha, gładka lub zamszowa, w różnych odcieniach koloru brązowego, ale także szarawa czy czerwonawa. Trzon masywny, walcowaty lub zgrubiały. Bywa pokryty siateczką lub ziarenkami, rzadziej gładki. Miąższ biały do żółtego, u niektórych gatunków błękitniejący lub siniejący o smaku łagodnym lub gorzkim. Rurki długie, przyrośnięte lub wycięte wokół trzonu. Kolor porów: białe, żółte, pomarańczowe, ceglaste, krwiste, na starość oliwkowe. Wysyp zarodników oliwkowy z odcieniem brązowym. Wśród grzybów tego rodzaju są najbardziej poszukiwane przez zbieraczy grzyby jadalne, ale także niejadalne z powodu goryczy i trujące. Dotychczas poznano około 45 gatunków z całego świata.

Borowik blednący (Boletus fechtneri) – gatunek jadalnego grzyba należącego do rodziny borowikowatych o szarym kapeluszu i jasnożółtych rurkach. Jest dość rzadki. Występuje na ciepłych stanowiskach razem z innymi rzadkimi borowikami, na wapiennych glebach w lasach bukowych.



Borowik brzozowy
(Boletus betulicola) — gatunek grzyba jadalnego należącego do rodziny borowikowatych. Wysterowanie: Lasy liściaste, pojawia się latem i jesienią w lasach liściastych, najczęściej pod brzozami.

Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis, B. erythropus) – gatunek grzyba jadalnego należącego do rodziny borowikowatych. Występuje w Europie. W Polsce spotykany w jej południowej, górzystej części. Gatunek ten uważany jest za jadalny, jednakże surowy jest trujący.

Borowik ciemnobrązowy (Boletus aereus) – gatunek jadalnego, smacznego grzyba z rodziny borowikowatych. Dawniej grzyba tego zaliczano do gatunku borowik szlachetny, obecnie uznano go za odrębny gatunek. Występowanie: lasy liściaste, pod dębami, bukami oraz kasztanami jadalnymi. Gatunek ciepłolubny. Występuje od czerwca do listopada.


Borowik grabowy
(Boletus carpinaceus) – gatunek jadalnego i smacznego grzyba z rodziny borowikowatych. Jest to grzyb występujący w lasach liściastych w szczególności na ciepłych stanowiskach pod grabami. W Polsce jest gatunkiem dość rzadkim. Pojawia się od lipca do października.


Borowik grubotrzonowy, borowik żółtopory
(Boletus calopus) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Częściej występuje w Polsce Południowej, szczególnie w niższych położeniach górskich.


Borowik górski
(Boletus subappendiculatus)- rzadki, jadalny grzyb z rodziny borowikowatych. Kapelusz brązowy w różnych odcieniach. Pory poczatkowo kremowe, później żółte. Trzon gruby, bulwiasty, początkowo jasny następnie ciemniejący. Występuje w górskich lasach świerkowych i sosnowych, rzadko w bukowych. Pojawia się od lipca do września. Uważany za odmianę borowika żółtobrązowego.



Borowik gładkotrzonowy
(Boletus queletii) — gatunek grzyba z rodzaju borowików. występuje od maja do października w lasach liściastych, najczęściej pod dębami. W Polsce rzadki.



Borowik korzeniasty
(Boletus radicans) – gatunek rzadkiego, ciepłolubnego grzyba z rodziny borowikowatych o szarym kapeluszu i jasnożółtych porach. Występuje głównie w południowej Europie w buczynach, na wapieniach. W Polsce jest gatunkiem rzadkim.


Borowik królewski
(Boletus regius) – gatunek jadalnego grzyba należącego do rodziny borowikowatych. Występowanie: lasy liściaste: pod bukami, dębami, grabami. Na stanowiskach ciepłych, nasłonecznionych, porośniętych trawą, glebach wapiennych. Od maja do września.
Uwaga: Grzyb objęty ścisłą ochroną gatunkową.


Borowik ponury
(Boletus luridus) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce średnio pospolity. Grzyb trujący : surowy jest trujący, po przegotowaniu traci większość trujących właściwości, jednak jest nadal uważany za niejadalny. Nie należy go zbierać. Ponadto łatwo pomylić go z borowikiem szatańskim.

Borowik przyczepkowy, borowik żółtobrązowy, borowik maślany (Boletus appendiculatus) – gatunek ciepłolubnego, jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce jest rzadki. Występuje w lasach liściastych pod dębami i bukami w ciepłych okolicach. Odmianą o bardziej czerwonym kapeluszu jest borowik królewski.

Borowik purpurowy (Boletus rhodoxanthus) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych, kapelusz białoszary poduchowaty czasem brązowożółty, pory soczyście żółte, trzon purpurowokrwistoczerwony. Występuje na podobnych stanowiskach co borowik szatański, można go znaleźć w lasach liściastych, na wapieniach w ciepłych okolicach.


Borowik płowy
(Boletus impolitus) – smaczny grzyb jadalny o średnicy kapelusza 5-20 cm. Ma żółty trzon o wysokości 5-15 cm i grubości 3-5 cm. Grzyb występuje bardzo rzadko, jest ciepłolubny. Pachnie nieprzyjemnie fenolem.

Borowik sosnowy, borowik żółtopory (Boletus pinophilus) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Gatunek ten wyodrębniono z borowika szlachetnego. Jest rzadkim grzybem. Występuje przeważnie pod sosnami, ale także pod bukami. Owocniki pojawiają się latem i jesienią.


Borowik szatański
(Boletus satanas) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce bardzo rzadki. Jego jedyne stanowisko znaleziono w buczynie storczykowej w Górach Kaczawskich. Występuje od lipca do października w ciepłych buczynach lub po dębami, na wapiennych glebach.

Borowik szlachetny, prawdziwek, grzyb prawdziwy, grzyb biały (Boletus edulis) – gatunek grzyba jadalnego. Jeden z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, do suszenia i do wszystkich innych rodzajów przerobu. Jego wadą jest częste robaczywienie. Występuje w Europie. W Polsce często spotykany. Występowanie: lasy iglaste (pod świerkiem i sosną), liściaste oraz mieszane. Częściej występuje w górach. Od maja do listopada.


Borowik usiatkowany
(Boletus reticulatus Schaeff., Boletus aestivalis Paulet ex Fr.) – gatunek jadalnego, wysoko cenionego grzyba z rodziny borowikowatych. Dawniej grzyba tego zaliczano do gatunku borowik szlachetny, obecnie uznano go za odrębny gatunek. Występowanie: Lasy liściaste oraz mieszane koło dębów i buków. Od maja do listopada. Jest jednym z najwcześniej pojawiających się grzybów rurkowych. Częściej występuje na niżu, w górach występuje tylko w niższych położeniach.

Uwaga!!! Kolorem czerwonym oznaczono grzyby trujące i niejadalne.
Tekst pochodzi ze stron http://pl.wikipedia.org/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *