Składniki: 16 kapeluszy suszonych borowików 2 szkl mleka 1 kostka bulionu grzybowego 3 łyżki mąki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je mlekiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić grzyby i zalać je…
Tag: z borowikami
Listy
Zupa ziemniaczana z borowikami
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 500 g ziemniaków 70 g masła 40 g mąki 10 g suszonych borowików 40 g cebuli ½ łyżeczki kminku Ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone grzyby zalać 6 szklankami osolonej wody i ugotować. Po około 30 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kminek. Następnie posiekaną cebulę przesmażyć…
Listy
Borowiki smażone w panierce
by Krzysztof • • 0 Comments
Składniki : 15 dag kapeluszy borowików 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 1/2 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć z mleka po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Wówczas grzyby odsączyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Później obtoczyć w…
Listy
Smażone kapelusze borowików
by Krystian Brzezicki • • 0 Comments
Składniki: 10 – 12 dag kapeluszy suszonych borowików 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki mąki 1 kg tłuszczu roślinnego Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas grzyby odsączyć i oprószyć pieprzem. Całe kapelusze obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych…
Listy
Duszone borowiki ze śmietaną Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych borowików 1 duża cebula 2 łyżki masła roślinnego 1 szklanka śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Młode borowiki umyć, pokroić w paski, osączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Grzyby i cebulę dusić pod przykryciem we własnym sosie do miękkości.…