Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z borowikami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 70 g masła
  • 40 g mąki
  • 10 g suszonych borowików
  • 40 g cebuli
  • ½ łyżeczki kminku
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pokrojone grzyby zalać 6 szklankami osolonej wody i ugotować.
Po około 30 minutach dodać ziemniaki pokrojone w  kostkę oraz kminek.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mąkę i zarumienić, wówczas zdjąć z ognia i rozprowadzić wodą.
Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia po czym przełożyć do zupy grzybowej.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnek.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *