Składniki:
- 4 śledzie
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- sok z 1 cytryny
- 4 koreczki anchois
- 30 g mąki
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 50 g cebuli
- 100 g pomidorów
- 1 strąk słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z jajkiem, serem oraz paprykę.
Powstałą masą napełnić wypatroszone śledzie po czym smażyć je na rozgrzanym oleju.
Następnie na każdym ułożyć po fileciku anchois i wstawić całość do piekarnika.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu po czym dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w paseczki, poddusić.
Przed podaniem warzywa wyłożyć na półmisek a na nich ułożyć śledzie.