Składniki:
- 300 g mąki
- 1,5 szkl mleka
- 1 szkl wody sodowej
- 3 jajka
- sól
- olej
Farsz:
- 300 g bryndzy
- 2łyżki masła
- 1 szkl śmietany
- 1 żółtko
- pęczek koperku
- sól
Sposób wykonania:
Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową.
Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli.
Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju.
Następnie do bryndzy dodać posiekany koperek oraz ½ śmietany i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian naleśniki z bryndzą.
Pozostałą śmietanę wymieszać z żółtkiem i polać wierzch zapiekanki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.