Składniki:
- Pasztet:
- 25 dkg łopatki wieprzowej
- 25 dkg wołowiny bez kości
- 25 dkg filetu drobiowego
- 25 dkg wątroby drobiowej
- 25 dkg podgardla wieprzowego
- 4 jajka
- 2 czerstwe bułki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ średniego selera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 jajko do posmarowania
- sól
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut. Bułkę moczymy w mleku, a gdy namoknie dokładnie odciskamy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki i wraz z pokrojoną cebulą obsmażamy. podlewamy wody dodajemy pozostałe składniki (bez tartej bułki) i dusimy do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Mąkę posiekać z masłem i solą, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zawinąć uformowany pasztet, posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez 30 minut.