Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet w cieście

Składniki:

    Pasztet:

    • 25 dkg łopatki wieprzowej
    • 25 dkg wołowiny bez kości
    • 25 dkg filetu drobiowego
    • 25 dkg wątroby drobiowej
    • 25 dkg podgardla wieprzowego
    • 4 jajka
    • 2 czerstwe bułki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ średniego selera
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz
    • bułka tarta

    Ciasto:

    • 30 dkg mąki pszennej
    • 1 kostka masła
    • 2 żółtka
    • 1 jajko do posmarowania
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut. Bułkę moczymy w mleku, a gdy namoknie dokładnie odciskamy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki i wraz z pokrojoną cebulą obsmażamy. podlewamy wody dodajemy pozostałe składniki (bez tartej bułki) i dusimy do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Mąkę posiekać z masłem i solą, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zawinąć uformowany pasztet, posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez 30 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *