Składniki: karp ½ kg ziemniaków 1 duża marchewka 100 ml sosu sojowego 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Karpia sprawić, pokroić w małe dzwonka. Ziemniaki obrać, oczyścić marchewkę, pokroić w grube plastry. Zagotować ¾ litra wody, wrzucić ziemniaki i marchewkę, oraz dzwonka karpia. Gotować na małym ogniu. Wsypać cukier i wlać sos sojowy, gotować na małym…
Tag: gotowany
Listy
Brokuł pachnący cytryną
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 1 duży brokuł 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuł podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać. W rondlu różyczki brokułu zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić. Masło rozgrzać na patelni, dodać sok z cytryny i otartą z cytryny skórkę, wymieszać. Brokuł odcedzić, przyprawić solą…
Listy
Risotto z czosnkiem i kiełkami fasoli Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cukinia 3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 30 dkg ryżu 1 duża czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 1 por / biała część/ kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek kiełków fasoli sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Skrzydełka…
Listy
Risotto z kurczakiem i warzywami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ryżu czerwona i żółta papryka 4 pomidory 2 marchewki ½ szklanki groszku konserwowego 30 dkg piersi z kurczaka olej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ryż i smażyć 3-4 minuty. Wlać 3 szklanki gorącej wody, mieszać i gotować 15 minut. Pierś z…
Listy
Ryż z kiwi i konfiturami z wiśni Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szklanki wyprażonego ryżu ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki siekanych orzechów włoskich 2 łyżki siekanych orzechów laskowych 2 łyżki siekanych migdałów 4 kiwi 10 dkg daktyli 1 winne jabłko sok z cytryny kieliszek koniaku 2-3 łyżki konfitury z wiśni Sposób przyrządzenia: Uprażone na patelni orzechy i migdały wymieszać z ryżem, skropić koniakiem.…