Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z czosnkiem i kiełkami fasoli Iwony

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 3 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 dkg ryżu
  • 1 duża czerwona  papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por / biała część/
  • kawałek selera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • 5 łyżek kiełków fasoli
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Skrzydełka umyć, wszystko włożyć  do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować na małym ogniu około 30 minut. Z wywaru wyjąć skrzydełka , obrać z kości, wywar przecedzić. Obrać 2 cebule i czosnek, posiekać drobniutko. Na łyżce oleju zeszklić 1 cebulę, wsypać ryż, podsmażyć, zalać szklanką wody i szklanką wywaru, posolić i gotować około 20 minut. Cukinię pokroić w pół plasterki, paprykę w dużą kostkę. Resztę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać  paprykę i cukinię, smażyć  5 minut. Do ryżu  dodać warzywa, mięso, kiełki fasoli, sos sojowy. Wymieszać  i gotować kilka minut, doprawić do smaku solą  i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *