Składniki:
- odwłoki średnich krewetek
- 1 duży brokuł
- sok z cytryny
- łyżka konserwowanego zielonego groszku
- szczypta bazylii, oregano, kolendry
- sól
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka rosołu
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Sos pieprzowy:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Na małej patelni przyrządzamy białą zasmażkę pierwszego stopnia i wlewamy powoli do sosu. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawić w cieple.
Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie aby były chrupkie. Odcedzamy.
Odwłoki krewetek dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Wodę zakwaszamy, dodajemy zioła i przyprawy, gotujemy kilka minut, dodajemy krewetki , gotujemy ok. 3 minut. Odcedzamy. Półmisek ozdabiamy wieńcem z różyczek brokułów, krewetki mieszamy z sosem pieprzowym i groszkiem, wypełniamy nimi środek brokułowego wieńca