Składniki:
- ½ kg kości ze schabu
- włoszczyzna
- grzyby suszone
- biała kiełbasa
- boczek wędzony
- zakwas
- jajka
- łyżka chrzanu
- łyżka oliwy
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać umyć. Z kości, grzybów, włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do czystego wywaru dodać białą kiełbasę i boczek powoli gotować przez około 40 minut. Boczek i kiełbasę wyjąć, podzielić na porcje. Do przyprawionego wywaru dodać zakwas (żurek) bez mąki na której został przygotowany, chrzan. Usmażyć jajka sadzone, po dwa na osobę, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerz nakładać porcję kiełbasy i boczku, zalać żurkiem na wierzch kładąc jajka sadzone, oprószyć przyprawami.