Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurek

Żur wigilijny Kasi

Polskie potrawy Wigilijne tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na żur Wigilijny. Przepis zawiera: suszone grzyby, marchewkę, pietruszkę i zakwas. 
 

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 litr wody
  • 250 ml zakwasu na żurek 
  • 50ml słodkiej śmietany 36%
  • sól
  • pieprz

Wielkanocny żurek Ani

Święta coraz bliżej, dlatego dziś podajemy przepis na Wielkanocny żurek Ani. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, wędzonego boczku, żurku i przypraw. 
 
 

Składniki:

  • 2 szkl ukiszonego żuru 
  • 30 dag białej kiełbasy 
  • 15 dag wędzonego boczku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ szkl śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
  • jajka ugotowane na twardo 
 

Wielkanocny żurek Bożeny

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć świątecznego żurku. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kiełbasy, zakwasu, jajek i ziemniaków. 
 

Składniki:

  • 100 g kiełbasy 
  • 1 butelka zakwasu z mąki żytniej
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 grzybek suszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  •  4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
  • cukier 
 

Wielkanocny żurek Anki

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego Wielkanocnego żurku. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, boczku, chrzanu oraz jajek. 
 

Składniki:

  • 300 g białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 szkl żuru
  • 80 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
 

Świąteczny żurek z grzybami Agaty

Znakomite potrawy wigilijne znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na świąteczny żurek z grzybami. Do jego wykonania potrzebujesz: żurku, prawdziwków, borowików i śmietany.  
 

Składniki:

  • 250 ml żurku 
  • 150 g mrożonych borowików
  • 200 g mrożonych prawdziwków
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz