Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurek

Wielkanocny żurek Kornelii

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć aromatycznego żurku. Dziś podajemy przepis na żurek Kornelii. Do jego wykonania potrzebujesz: zakwasu na żur, wywaru z warzyw, kiełbasy, chrzanu i wędzonki. 
 

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur 
  • 2 litry wywaru z warzyw
  • 250 g wędzonki
  • 500 g białej kiełbasy
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • jajka do podania
  • natka pietruszki

Żurek na Wielkanoc Patryka

Wypróbuj przepis na  Wielkanocny żurek Patryka. Aby go przyrządzić potrzebujesz: boczku, kiełbasy, zakwasu, majeranku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g białej kiełbasy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1 łyżka suszony majeranku
  • 50ml słodkiej śmietany 30%
  • jajka do podania
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Świąteczny żurek Anny

Wypróbuj nasz przepis na znakomity świąteczny żurek. Idealny na stół Wigilijny. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: wywaru warzywnego, zakwasu, czosnku i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 350 ml zakwasu na żur
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ szkl słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki majeranku
  • cukier
  • sól 
  • pieprz