Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek na Wielkanoc Patryka

Wypróbuj przepis na  Wielkanocny żurek Patryka. Aby go przyrządzić potrzebujesz: boczku, kiełbasy, zakwasu, majeranku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g białej kiełbasy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1 łyżka suszony majeranku
  • 50ml słodkiej śmietany 30%
  • jajka do podania
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka dodając jeszcze cebulę, grzyby oraz kiełbasę.
    Następnie dodać jeszcze pokrojony boczek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
    Zalać całość wodą i gotować około pół godziny.
    Po tym czasie wyciągnąć  z zupy kiełbasę, boczek oraz warzywa.
    Do wywaru dodać zakwas oraz majeranek.
    Gotować jeszcze przez 10 minut.
    Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i boczek.
    Zaprawić zupę śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W między czasie ugotować jajka na twardo i dodać je do zupy tuż przed podaniem.
    Na koniec udekorować koperkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *