Wypróbuj przepis na Wielkanocny żurek Patryka. Aby go przyrządzić potrzebujesz: boczku, kiełbasy, zakwasu, majeranku i śmietany.
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 kawałki suszonych grzybów
- 500 g białej kiełbasy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1,5 litra wody
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1 łyżka suszony majeranku
- 50ml słodkiej śmietany 30%
- jajka do podania
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka dodając jeszcze cebulę, grzyby oraz kiełbasę.Następnie dodać jeszcze pokrojony boczek, ziele angielskie oraz liść laurowy.Zalać całość wodą i gotować około pół godziny.Po tym czasie wyciągnąć z zupy kiełbasę, boczek oraz warzywa.Do wywaru dodać zakwas oraz majeranek.Gotować jeszcze przez 10 minut.Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i boczek.Zaprawić zupę śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.W między czasie ugotować jajka na twardo i dodać je do zupy tuż przed podaniem.Na koniec udekorować koperkiem.
Liczba porcji: 4