Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna babka Karola

Kolejny przepis na znakomitą babkę Wielkanocą. Aby ja upiec potrzebujesz: masła, rodzynek, mąki pszennej i ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • 20 dag masła 
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć miękkie masło.
    Wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Dodać jeszcze rodzynki i całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy na baby wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *