Jeśli Wielkanoc, to nie może zabraknąć potraw z jajek. Dziś przepis na faszerowane jajka na Wielkanocny stół Haliny. Lista zakupów: jajka, szynka, chrzan i śmietana.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 plastry szynki wędzonej
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ogórek kiszony
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Jajka ugotować na twardo.Aby lepiej się obierały dodać do wody w której się gotują szczyptę soli.Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek.Przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć z nich żółtka.Przełożyć żółtka do miseczki i rozdrobnić je widelcem.Wrzucić do nich ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kostkę.Dodać jeszcze szynkę pokrojoną w drobną kostkę, chrzan oraz śmietanę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wypełnić białka jajek.
Liczba porcji: 3