Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć aromatycznego żurku. Dziś podajemy przepis na żurek Kornelii. Do jego wykonania potrzebujesz: zakwasu na żur, wywaru z warzyw, kiełbasy, chrzanu i wędzonki.
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żur
- 2 litry wywaru z warzyw
- 250 g wędzonki
- 500 g białej kiełbasy
- 120 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- jajka do podania
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Wędzonkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić ją do garnka z rozgrzanym olejem i przesmażyć.Wówczas zalać całość wywarem.Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować około 15 minut.Po tym czasie wlać zakwas.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan oraz majeranek.Wrzucić jeszcze kiełbasę i gotować kolejne 15 minut.Po tym czasie wyjąć kiełbasę, pokroić ją na plasterki i wrzucić ponownie do garnka.Zaprawić żurek śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Na koniec ugotować jeszcze jajka na twardo, które dodać do zupy tuż przed podaniem.Posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 8