Pyszna, bardzo puszysta Wielkanocna baba przepisu Beaty. Aby ją upiec będziesz potrzebować: mąki pszennej, jajek, cytryny oraz cukru.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Jajka sparzyć wrzątkiem po czym oddzielić białka od żółtek.Żółtka przełożyć do miski i dodać do nich miękką margarynę oraz cukier.Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.Cytrynę sparzyć wrzątkiem.Zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i dodać ją do ciasta.Całość przemieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Na koniec wsypać jeszcze mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać do formy na babki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 11