Polskie potrawy Wigilijne tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na żur Wigilijny. Przepis zawiera: suszone grzyby, marchewkę, pietruszkę i zakwas.
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 litr wody
- 250 ml zakwasu na żurek
- 50ml słodkiej śmietany 36%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia, odcedzić je i przełożyć do garnka.Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler.Zalać całość wodą.Wrzucić jeszcze ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe.Gotować około 30 minut do miękkości warzyw.Wówczas całość przecedzić.Ponownie włożyć grzyby i wlać żurek, zagotować.Całość zaprawić śmietaną.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4