Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bożonarodzeniowa rolada makowa

Znakomite przepisy na świąteczne wypieki. Dziś przepis na świąteczną roladę. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, maku. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szkl mąki pszennej
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka gotowego maku 
 

Sposób wykonania:

  1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą wsypać cukier.
    Następnie dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
    Po tym czasie wyjąc ciasto z pieca.
    Delikatnie zawinąć je w rulon i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas rozwinąć ciasto, rozsmarować na nim makową masę i ponownie zawinąć  w rulon.
    Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *