Święta coraz bliżej, dlatego dziś podajemy przepis na Wielkanocny żurek Ani. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, wędzonego boczku, żurku i przypraw.
Składniki:
- 2 szkl ukiszonego żuru
- 30 dag białej kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Sposób wykonania:
-
Białą kiełbasę przełożyć do garnka.Dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz.Zalać całość 3 szklankami wody.Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.W między czasie obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem na patelnie z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić i dodać pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć.Wówczas przełożyć całość do garnka z kiełbasą.Kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry.Na sam koniec dodać jeszcze żur oraz śmietanę wymieszaną z mąką.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Liczba porcji: 5