Znakomite świąteczne wypieki. Dziś przepis na dwukolorową babkę Wielkanocną. Przepis zawiera: mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i kakao.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
-
Jajka wbić do miski.Wsypać do nich cukier oraz cukier waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo obie mąki przesiane wcześniej przez sito z dodatkiem proszku do pieczenia.Gdy składniki się połączą dodać rozpuszczoną (ostygniętą margarynę).Całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.Wówczas podzielić go na 2 porcję.Do jednej dodać kakao i wymieszać.Formę wysmarować tłuszczem.Wlewać do niej na przemian jasne i ciemne ciasto.Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.
Liczba porcji: 11