Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć świątecznego żurku. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kiełbasy, zakwasu, jajek i ziemniaków.
Składniki:
- 100 g kiełbasy
- 1 butelka zakwasu z mąki żytniej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 grzybek suszony
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżki majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
-
Kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć je na patelni.W między czasie do garnka przelać bulion.Zagotować go po czym wrzucić podsmażoną kiełbasę.Dodać jeszcze suszony grzybek oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Wrzucić jeszcze listek laurowy oraz ziele angielskie.Trzymać na ogniu około 20 minut.Po tym czasie dodać majeranek, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan, cukier i sok z cytryny.Na sam koniec wlać zakwas i dokładnie wymieszać.Podgrzać, ale nie gotować.Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Liczba porcji: 6