Składniki:
- 1,5 kg filet z pangi
- jajka
- 3 cebule
- tarta bułka
- sól, biały pieprz
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- pół szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki 10%octu
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- ziele angielskie
- listek laurowy
- czosnek i keczup
Sposób przyrządzenia:
Rybę skropić cytryną , przyprawić, wstawić do lodówki. Obrać 3 cebule, pokroić połówki. Przygotować zalewę mieszając wszystkie jej składniki. Pokroić filet na 3 części, panierować w jajku i tartej bułce , usmażyć na zloty kolor. Zalewę zagotować. Przygotować naczynie żaroodporne. Układać warstwami: cebula, ciepła ryba, cebula, ryba i na wierzchu cebula. Zalać wrzącą zalewą. Wstawić do lodówki. Jeść po 2 ,3 dniach i nawet tygodniu.
Panga nie pachnie rybą bo jest to ryba drapieżna. Smacznego.
Uwaga: rybę przed zalaniem marynatą można usmażyć na grilu lub ruszcie co jest alternatywą do smażenia na patelni.