Składniki:
- 2 kg schabu bez kości
- nać kolendry ( stosować z umiarem)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- mleko
- sól, pieprz
Marynata:
- 1 szklanka octu 10 %
- 4 szklanek wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz czarny ziarnisty
- liście laurowe
Sposób przyrządzenia
Marynata:
- Wszystkie składniki zalewy zagotować, odstawić do ochłodzenia.
Schab:
Mięso oczyścić z błon, opłukać i osączyć. Ułożyć w emaliowanym, szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać zalewą tak, żeby przykrywała mięso. Pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce na 3 dni, kilkakrotnie w tym czasie odwracając. Przyprawy sól, pieprz, kolendra z czosnkiem zmiażdżyć, wymieszać. Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, wytrzeć do sucha czystą ręcznikiem papierowym i natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 12 godz. Ponownie oczyścić, powiązać bawełnianym sznurkiem. Tak przygotowane mięso ułożyć na brytfannie nasmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2 godzin w temperaturze około 180 stopni co jakiś czas smarując pieczeń mlekiem. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z piekarnika i pozostawić do przestudzenia. Schłodzić w lodówce, pieczeń nabierze ścisłości i da się kroić na cienkie plastry.
Sposób podania: Jako przekąska, na zimno, pokrojone w cienkie plastry i ułożone na półmisku lub desce, udekorować zieleniną, cząstkami cytryny itp. Jako dodatek podać chrzan z ćwikła lub inne zimne sosy.