Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi.
1.
Składniki:
- ok. 20 dkg słoik chrzanu
- 3 żółtka jaj
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól, biały pieprz, cukier
- 6 łyżek chrzanu
- 10 ząbków czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- sok z cytryny
- kwaśna śmietana
- 1 ugotowane żółtko
- sól
- 20 dkg słoik chrzanu
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- cukier, sól, biały pieprz
- 20 dkg słoik chrzanu
- sok z cytryny
- 5 łyżek śmietany
- sól, cukier
- 20 dkg słoik chrzanu
- 4 jajka
- ½ szklanki śmietany
- sok cytrynowy
- sól, cukier
- 20 dkg słoik chrzanu
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól, cukier
- 20 dkg słoik chrzanu
- 2 kwaśne jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, cukier
- 20 dkg słoik chrzanu
- 10 dag serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka miodu
- soku z cytryny
- sól
- 20 dkg słoik chrzanu
- 10 dkg konfitury żurawinowej
- 20 dkg słoik chrzany
- 2 duże buraki ćwikłowe
- sok z cytryny
- sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić do smaku.
2.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obieramy, bardzo dokładnie rozdrabniamy, ucieramy z żółtkiem, dodajemy pozostałe składniki, ucieramy na gładką masę.
3.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, utrzeć, wymieszać z chrzanem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
4.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem oraz solą, dodać do chrzanu i wymieszać.
5.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Jaja ugotować na twardo, schłodzić obrać i posiekać. Wymieszać ze śmietaną połączyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i sok cytrynowy.
6.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Kwaśną śmietanę, jajka, cukier, sok cytrynowy, wymieszać w odpowiednio dużym garnku, wstawić do większego garnka z wrzącą wodą i ubijać mikserem tak długo, aż zgęstnieje. Dodać chrzan i ciągle mieszając podgrzewać przez około 5 min. Przyprawić do smaku, wymieszać.
7.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, upiec w piekarniku, łyżką wybrać miękki miąższ, przetrzeć przez sito.. Następnie przetrzeć przez sito. Masło roztopić w rondlu, dodać mąką, sporządzić biała zasmażkę. Dodać przecier jabłkowy, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą.
8.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Chrzan rozetrzeć z serkiem na jednolitą masę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę miodu oraz kilka kropli soku cytrynowego. Dokładnie wymieszać.
9.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Chrzan i konfiturę z żurawiny dokładnie wymieszać.
10.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, piec w piekarniku aż będą miękkie. Obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem, przyprawić, bardzo dokładnie wymieszać.
Uwaga: w przepisach podano chrzan tarty, dostępny w handlu. Można jednak samemu chrzan przygotować. Korzeń chrzanu namoczyć w zimnej wodzie. Po 3–4 godzinach dokładnie umyć pod bieżącą wodą wyjąć, osuszyć, oskrobać, ponownie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Przelać wrzątkiem na sicie. I jeszcze jedna uwaga. Kupujemy chrzan już przyprawiony tak więc przyprawiając ponownie przygotowane mieszanki z dodatkami należy zachować umiar kierując się smakiem.