Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrzan wielkanocny na 10 sposobów

Lekturę rozpocznij od koncowej uwagi.
1.

Składniki:

    • ok. 20 dkg słoik chrzanu
    • 3 żółtka jaj
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, biały pieprz, cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na teflonowej patelni rozpuścić masło, dodać chrzan wymieszany z żółtkami i śmietaną, mieszając podgrzewać, jak zgęstnieje przyprawić do smaku.

    2.

    Składniki:

      • 6 łyżek chrzanu
      • 10 ząbków czosnku
      • 1 kwaśne jabłko
      • sok z cytryny
      • kwaśna śmietana
      • 1 ugotowane żółtko
      • sól

      Sposób przyrządzenia:
      Czosnek obieramy, bardzo dokładnie rozdrabniamy, ucieramy z żółtkiem, dodajemy pozostałe składniki, ucieramy na gładką masę.

      3.

      Składniki:

        • 20 dkg słoik chrzanu
        • 2 kwaśne jabłka
        • 2 łyżki majonezu
        • 2 łyżki śmietany
        • cukier, sól, biały pieprz

        Sposób przyrządzenia:
        Jabłka umyć, utrzeć, wymieszać z chrzanem, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

        4.

        Składniki:

          • 20 dkg słoik chrzanu
          • sok z cytryny
          • 5 łyżek śmietany
          • sól, cukier

          Sposób przyrządzenia:
          Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem oraz solą, dodać do chrzanu i wymieszać.

          5.

          Składniki:

            • 20 dkg słoik chrzanu
            • 4 jajka
            • ½ szklanki śmietany
            • sok cytrynowy
            • sól, cukier

            Sposób przyrządzenia:
            Jaja ugotować na twardo, schłodzić obrać i posiekać. Wymieszać ze śmietaną połączyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i sok cytrynowy.

            6.

            Składniki:

              • 20 dkg słoik chrzanu
              • 3 jajka
              • 1 szklanka śmietany
              • 2 łyżki soku cytrynowego
              • sól, cukier

              Sposób przyrządzenia:
              Kwaśną śmietanę, jajka, cukier, sok cytrynowy, wymieszać w odpowiednio dużym garnku, wstawić do większego garnka z wrzącą wodą i ubijać mikserem tak długo, aż zgęstnieje. Dodać chrzan i ciągle mieszając podgrzewać przez około 5 min. Przyprawić do smaku, wymieszać.

              7.

              Składniki:

                • 20 dkg słoik chrzanu
                • 2 kwaśne jabłka
                • 1 łyżka masła
                • 1 łyżka mąki
                • 1 łyżka soku z cytryny
                • sól, cukier

                Sposób przyrządzenia:
                Jabłka umyć, upiec w piekarniku, łyżką wybrać miękki miąższ, przetrzeć przez sito.. Następnie przetrzeć przez sito. Masło roztopić w rondlu, dodać mąką, sporządzić biała zasmażkę. Dodać przecier jabłkowy, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą.

                8.

                Składniki:

                  • 20 dkg słoik chrzanu
                  • 10 dag serka homogenizowanego
                  • 1 łyżeczka miodu
                  • soku z cytryny
                  • sól

                  Sposób przyrządzenia:
                  Chrzan rozetrzeć z serkiem na jednolitą masę, dodać szczyptę soli, łyżeczkę miodu oraz kilka kropli soku cytrynowego. Dokładnie wymieszać.

                  9.

                  Składniki:

                    • 20 dkg słoik chrzanu
                    • 10 dkg konfitury żurawinowej

                    Sposób przyrządzenia:
                    Chrzan i konfiturę z żurawiny dokładnie wymieszać.

                    10.

                    Składniki:

                      • 20 dkg słoik chrzany
                      • 2 duże buraki ćwikłowe
                      • sok z cytryny
                      • sól, cukier

                      Sposób przyrządzenia:
                      Buraki umyć, piec w piekarniku aż będą miękkie. Obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem, przyprawić, bardzo dokładnie wymieszać.

                      Uwaga: w przepisach podano chrzan tarty, dostępny w handlu. Można jednak samemu chrzan przygotować. Korzeń chrzanu namoczyć w zimnej wodzie. Po 3–4 godzinach dokładnie umyć pod bieżącą wodą wyjąć, osuszyć, oskrobać, ponownie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Przelać wrzątkiem na sicie. I jeszcze jedna uwaga. Kupujemy chrzan już przyprawiony tak więc przyprawiając ponownie przygotowane mieszanki z dodatkami należy zachować umiar kierując się smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *