Składniki:
-
- śledzie matias
- cebula
- biały pieprz
- musztarda serapska
- ogórek konserwowy
- goździki
- 1 szklanka octu 10%
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 5 ziaren pieprzu
- 1 szklanka soku z cytryny
- ½ szklanka cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- grzyby marynowane
Sposób przyrządzenia:
Śledzie moczymy przez około 2 godziny.
Rolmopsy
Przygotowujemy zalewę. Jedną cześć octu rozcieńczamy trzema częściami wody.Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Rozcieńczony ocet, cebulę i przyprawy gorujemy przez kilka minut, odstawiamy aby ostygła.
Ogórka kroimy w cienkie plastry. Wymoczonego i obsuszonego śledzia rozkładamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i smarujemy musztardą serapską na której rozkładamy plasterek ogórka konserwowego. Ciasno zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami, w każdego rolmopsa wbijamy goździka. Układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki na dwa dni.
Śledzie w cytrynowej zalewie
Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę i blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy na sicie. Grzyby marynowane i pietruszkę kroimy drobno. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, przyprawiamy obficie pieprzem, mieszamy. Dodajemy cebulę, grzybki i natkę pietruszki. W szklanym lub kamionkowym naczyniu układamy wymoczone śledzie, przelewając każdą warstwę zalewą. Odstawiamy na dobę do lodówki.