Składniki: ½ kg mielonej baraniny 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oliwy 12 pieczarek/ kapelusze/ strąk czerwonej papryki 12 malutkich cebulek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Uformować podłużne kiełbaski, nakładać na…
Tag: tradycyjny
Żurek
Żurek wielkanocny z sadzonym jajkiem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kości ze schabu włoszczyzna grzyby suszone biała kiełbasa boczek wędzony zakwas jajka łyżka chrzanu łyżka oliwy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać umyć. Z kości, grzybów, włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do czystego wywaru dodać białą kiełbasę i boczek powoli gotować przez około 40 minut.…