Składniki:
- piersi z kureczka
- ser żółty w plastrach
- ogórek kiszony
- szynka gotowana w plastrach
- kukurydza konserwowa
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- mąka
- jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- po 2 ziemniaki na osobę
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- kminek
- ½ cebuli
Ziemniaki piure:
Sposób przyrządzenia
Kotlet:
Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie części. Każdy kotlet rozbijamy młotkiem do mięsa. Przyprawiamy. Następnie na każdy kładziemy plaster szynki, żółtego sera i ogórka, posypujemy posiekaną natką, zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Panierujemy kolejno w mące rozkłóconym jajku wreszcie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor.
Ziemniaki piure:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkami. Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste.
Kukurydza:
Kukurydzę odsączamy z zalewy, podgrzewamy na maśle, podlewamy kilkoma łyżkami wody, słodzimy i solimy do smaku, zagęszczamy mąką.
1 comment for “Kotlet cordon blue z kurczaka”