Składniki:
- 1 – 1.5 kg chudych żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- ½ szklanki soku cytrynowego
- 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Czosnek i papryczki obrać drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka ułożyć w naczyniu szklanym, emaliowanym lub kamionkowym, zalać przygotowaną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, kilkakrotnie mięso obracając. Przed pieczenie żeberka obsączyć z marynaty, osuszyć. Mięso ułożyć na brytfannie z rusztem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, wsrawić brytfannę z rusztem piec przez 10 minut, mięso wyjąć, posmarować marynatą, podlać wodą, temperaturę obniżyć do 150 stopni, piec jeszcze przez około 30 minut, kilkakrotnie skrapiając wodą. Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać z pieczywem i ostrym sosem.