Składniki:
- 1 kg filetów z ryby maślanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por, biała część
- nieduży kawałek selera
- natka pietruszki
- oliwa z oliwy
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu uzyskania złotego koloru. Odstawić w ciepłe miejsce. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na skośne plastry. Por obrać, podzielić na dwie części, pokroić wzdłuż na piórka. Na patelni rozgrzać oliwy i podsmażyć por. Warzywa poddusić na oliwie, podlać wody i dalej dusić na małym ogniu. Gdy zmiękną połączyć z porem, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę wyłożyć na półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki, koperkiem, pomidorami koktajlowymi.
2 comments for “Ryba maślana w jarzynach”