Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba maślana w jarzynach

Składniki:


  • 1 kg filetów z ryby maślanej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por, biała część
  • nieduży kawałek selera
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:
Rybę dokładnie opłukać, osączyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu uzyskania złotego koloru. Odstawić w ciepłe miejsce. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na skośne plastry. Por obrać, podzielić na dwie części, pokroić wzdłuż na piórka. Na patelni rozgrzać oliwy i podsmażyć por. Warzywa poddusić na oliwie, podlać  wody i dalej dusić na małym ogniu. Gdy zmiękną połączyć z porem, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę wyłożyć na półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki, koperkiem, pomidorami koktajlowymi.

2 comments for “Ryba maślana w jarzynach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *