Składniki:
- ¾ kg łopatki
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 1 szkl bułki tartej
Składniki: 4 sznycle wieprzowe z kością 10 dkg ziaren słonecznika ½ łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Ziarna słonecznika zemleć w młynku do kawy, wymieszać z musztardą, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Sznycle okroić z błon,…
Składniki: ½ kg kurek 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego 1 sucha bułka 1 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby zalać małą ilością wody z dodatkiem kostki rosołowej i trzymać na małym ogniu około 10 minut.…
Składniki: 25 dag grochu 1 kostka bulionu warzywnego 1 cebula 5 dag wędzonki 1 jajko 1 czerstwa bułka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Groch zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.…
Składniki: 8 kotletów schabowych/1 ½ cm grubości/ 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki pieprzu 1 małe opakowanie zupy cebulowej 8 plastrów pomarańczy bez skórki 1 szklanka soku pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotlety i przyprawić pieprzem. Posypać kotlety mieszanką zupy cebulowej, położyć na każdym plaster pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i zagotować. Przykryć i…