Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z kurek

Składniki:

  • ½ kg kurek
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 sucha bułka
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone grzyby zalać małą ilością wody z dodatkiem kostki rosołowej i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie odcedzić i drobno pokroić.
Natomiast w pozostałym z gotowania wywarze namoczyć bułkę po czym odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do grzybów.
Następnie na rozgrzanym maśle udusić posiekana cebulę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy ostygnie również dodać do grzybów.
Na koniec wbić jeszcze jajko i dodać przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, z której formować małe kotlety.
Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *