Składniki:
- ½ kg kurek
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 sucha bułka
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone grzyby zalać małą ilością wody z dodatkiem kostki rosołowej i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie odcedzić i drobno pokroić.
Natomiast w pozostałym z gotowania wywarze namoczyć bułkę po czym odcisnąć z nadmiaru płynu i dodać do grzybów.
Następnie na rozgrzanym maśle udusić posiekana cebulę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy ostygnie również dodać do grzybów.
Na koniec wbić jeszcze jajko i dodać przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, z której formować małe kotlety.
Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.