Składniki:
- 25 dag grochu
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 5 dag wędzonki
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Groch zalać woda i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
Gdy groch będzie miękki odcedzić go a w pozostałym wywarze namoczyć bułkę po czym zmiksować ją razem z grochem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie pokrojony boczek przesmażyć, wówczas wrzucić posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli przełożyć całość do masy grochowej.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem oraz pieprzem.
Na sam koniec wbić jeszcze jajko i całość uformować w wałek. Pokroić go na plastry, które obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.