Składniki:
- 20 dkg sera feta
- 20 dkg szynki (lub wędliny drobiowej)
- 4 jajka
- 1 łyżka starty ostry żółty ser
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielonej
- 1 pomidor
- 1 marchewka
- kapusta pekińska
- sól, biały pieprz
Sos winegret:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub musztardy)
- sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Paprykę oczyścić, blanszować wrzątkiem. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ. Marchewkę obrać, obgotować, pokroić w cienkie słupki. Paprykę i pomidora, pokroić na części. Ser feta i szynkę pokroić w grubą kostkę. Kapustę pekińską pokroić na grube kawałki. Przygotować sos winegret. Do oliwy powoli, wręcz po kropli dodawać sok cytrynowy i ocet balsamiczny dokładnie mieszając aby się połączyły, przyprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dokładnie lecz delikatnie wymieszać, wyłożyć na półmisek, polać sosem winegret, udekorować ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek i startym żółtym serem.