Składniki:
- ½ kg ugotowanej wołowiny ( z rosołu)
- 2 cebule
- 2 pomidory
- zielona cebulka
- sałata np. rzymska
- czosnek
- oliwa
Marynata:
- ½ szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- papryczka chili
- kolendra
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ładny kawałek ugotowanej wołowiny pokroić w wąskie plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy stale mieszając dodawać po kropelce sok cytrynowy, następnie dodać obraną i pokrojoną papryczkę chili, kolendrę, sól i pieprz. Pokrojoną wołowinę zalać w miseczce marynatą, pozostawić na noc w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w krążki, blanszować. Odcedzoną lekko posolić i popieprzyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i obsmażyć na niej przez kilkanaście sekund liście sałaty rzymskiej. Wołowinę odsączyć z nadmiaru marynaty, ułożyć w poprzek na dużym półmisku. Pozostała cześć półmiska wyłożyć obsmażoną sałatą i na niej skomponować resztę składników. Całość przybrać ozdobnie pokrojonymi piórkami zielonej cebulki.
Uwaga: można użyć cebuli białej i czerwonej wtedy sałatka będzie wyglądała apetyczniej.