Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka tajska z wołowiną

Składniki:

  • ½ kg  ugotowanej wołowiny ( z rosołu)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • zielona cebulka
  • sałata np. rzymska
  • czosnek
  • oliwa

Marynata:

  • ½ szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • papryczka chili
  • kolendra
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Ładny kawałek ugotowanej wołowiny pokroić w wąskie plastry. Przygotować marynatę. Do oliwy stale mieszając dodawać po kropelce sok cytrynowy, następnie dodać obraną i pokrojoną papryczkę chili, kolendrę, sól i pieprz. Pokrojoną wołowinę zalać w miseczce marynatą, pozostawić na noc w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w krążki, blanszować. Odcedzoną lekko posolić i popieprzyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i obsmażyć na niej przez kilkanaście sekund liście sałaty rzymskiej. Wołowinę odsączyć z nadmiaru marynaty, ułożyć w poprzek na dużym półmisku. Pozostała cześć półmiska wyłożyć obsmażoną sałatą i na niej skomponować resztę składników. Całość przybrać ozdobnie pokrojonymi piórkami zielonej cebulki.

Uwaga: można użyć cebuli białej i czerwonej wtedy sałatka będzie wyglądała apetyczniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *