Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab glazurowany

Składniki:

    • 1 kg schabu
    • 2 łyżki goździków
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 2 kwaśne jabłka
    • 10 dkg śliwek bez pestek
    • 1 łyżka powideł śliwkowych
    • ½ szklanki białego wina
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • sól, czarny pieprz
    • 2 kostki rosołowe


    Sposób przyrządzenia:
    Umyty o osuszony schab natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie schab równo ułożyć i bardzo ostrym nożem ponacinać w kratkę o boku około 3 cm. Każdą kratkę naszpikować gożdzikiem.  Posypać cukrem pudrem, skropić oliwą, równo rozsmarować. Resztą oliwy wysmarować brytfannę, ułożyć na niej schab i piec w piekarniku przez 40 minut. Połówki śliwek na 30 minut zalać winem. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Wymieszać ze śliwkami i winem, dodać do mięsa. Piec razem jeszcze 30 minut.  Mięso i owoce przełożyć na drugą brytfannę, pozostawić w piekarniku. Pozostały sos rozcieńczyć bulionem z kostek, dodać powidła śliwkowe, zamieszać i przyprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia. Mąkę kartoflaną rozmieszać z zimną wodą, dodać do wrzącego sosu, mieszając zagotować. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem, udekorować owocami z którymi się piekło i zieleniną.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *