Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 łyżki goździków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 kwaśne jabłka
- 10 dkg śliwek bez pestek
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- ½ szklanki białego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, czarny pieprz
- 2 kostki rosołowe
Sposób przyrządzenia:
Umyty o osuszony schab natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie schab równo ułożyć i bardzo ostrym nożem ponacinać w kratkę o boku około 3 cm. Każdą kratkę naszpikować gożdzikiem. Posypać cukrem pudrem, skropić oliwą, równo rozsmarować. Resztą oliwy wysmarować brytfannę, ułożyć na niej schab i piec w piekarniku przez 40 minut. Połówki śliwek na 30 minut zalać winem. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Wymieszać ze śliwkami i winem, dodać do mięsa. Piec razem jeszcze 30 minut. Mięso i owoce przełożyć na drugą brytfannę, pozostawić w piekarniku. Pozostały sos rozcieńczyć bulionem z kostek, dodać powidła śliwkowe, zamieszać i przyprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia. Mąkę kartoflaną rozmieszać z zimną wodą, dodać do wrzącego sosu, mieszając zagotować. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem, udekorować owocami z którymi się piekło i zieleniną.