Składniki:
- 1 ananas
- 50 dkg krewetek koktajlowych
- 7 dkg pieczarek
- 2 kiwi
- 2 mandarynki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki koniaku
- 3 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżka soku jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ananasa przekroić wzdłuż na dwie części, łyżka wydrążyć miąższ uważając aby nie uszkodzić skóry. Przepłukane wrzątkiem krewetki polać koniakiem, odstawić. Kiwi obrać, pokroić w plastry. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki obierając w miarę możliwości z błon. Kapelusze pieczarek wypłukać, pokroić w plastry, blanszować we wrzątku, odsączyć. Miąższ ananasa pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek wymieszać dokładnie z sokiem jabłkowym. W miseczce wszystkie składniki polać oliwą z sokiem jabłkowym, delikatnie wymieszać i po kilku chwilach obsączyć. Polówkę ananasa napełnić mieszanką, polać likierem amaretto.