Składniki:
- 40 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 pomidor
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić. Pieczarki drobno pokroić dodać do smażącej się cebuli, dusić razem aż cały płyn odparuje. Bulion drobiowy podgrzać, dodać uduszone pieczarki z cebulą, gotować na małym ogniu. Jajko ugotować, obrać, podzielić na ćwiartki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić w drobną kostkę. Zupę zmiksować blenderem, przyprawić, ewentualnie zagęścić mąką. Dodać pokrajane w kostkę pomidory. Podawać z ćwiartkami jajka i posiekaną natka pietruszki.