Składniki:
- 1 główka kapusty czerwonej
- 10 dkg boczeku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 kwaśne jabłko
- ocet spirytusowy
- sól lub warzywko
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając ok. 2-uch godziny Gdy kapusta jest miękka trzemy 1-o kwaśne jabłko ,ale nie koniecznie, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 15 min. Następnie wlewamy ok.2-5 łyżek stołowych octu 10% i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Wspaniale smakuje z kluskami śląskimi i roladą(zrazem wołowym zawijanym).
Smacznego.
2 comments for “Czerwona kapusta po śląsku(duszona)”