Składniki: 3 średnie kalarepki 2 marchewki 1/3 poszatkowanej drobno czerwonej kapusty ½ obranej, pokrojonej w cienkie pół plasterki czerwonej cebuli 2 łyżki rodzynek sułtańskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry majonez Sposób przyrządzenia: Marchewkę i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce. W salaterce wymieszać dokładnie…
Tag: modra
Kapusta
Zasmażana czerwona kapusta
by Zofia Burakowska • • 0 Comments
Składniki: 1 główka średniej czerwonej kapusty 5 dkg tłuszczu 3 dkg mąki sól sok z cytryny cukier Sposób przyrządzenia: Kapustę obrać, oczyścić i poszatkować zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i gotować na dużym ogniu pod przykryciem. Stopić tłuszcz, dodać mąkę i zrumienić na jasno złoty kolor. Zasmażkę wlać do kapusty wymieszać dodać soli, soku…
Dodatki
Czerwona kapusta po śląsku(duszona)
by Snahol • • 2 komentarze
Składniki: 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg boczeku liść laurowy ziele angielskie 1 kwaśne jabłko ocet spirytusowy sól lub warzywko pieprz Sposób przyrządzenia: W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod…
Dodatki
Kapusta modra z winem
by marek • • 0 Comments
Ukrajać kapusty modrej, sparzyć ją jak poprzednią, zasmażyć masło lub tłuszcz z mąką, rozprowadzić rosołem, wlać trochę wina, trochę octu, cukru, włożyć kapustę i dusić pod pokrywą, dopóki nie będzie dość miękka, lecz tylko na wolnym ogniu, mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Można do niej wrzucić trochę małych rodzynków. Na podstawie książki…
Dodatki
Kapusta czerwona duszona
by marek • • 1 Comment
Uszatkować drobno główkę czerwonej kapusty, posolić, a gdy sok puści, wycisnąć i wrzucić na wrzącą wodę. Po parokrotnym zagotowaniu odcedzić ją na durszlak i skropić cytryną, by nabrała koloru. Tym czasem zasmażyć łyżkę masła lub kawałek drobno skrajanej słoniny z pół łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć kapustę, dolać jeszcze soku z cytryny lub octu owocowego…