Składniki:
- 1 kg filet z łososia
- ½ szklanki bulionu rybnego
- 1/3 cytryny
- 2 cebule
- 1 szklanka śmietany
- 20 dkg szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta anyżu
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia skropić sokiem z cytryny, przeprawić, odstawić na kilka minut. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Szpinak rozdrobnić, poddusić na odrobinie oliwy, dodać pokrojoną cebulę i po kilku minutach bulion rybny. Zagotować, zmiksować lub przetrzeć przez sito, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać szczyptę anyżu oraz śmietanę. Zagotować. Porcję łososia gotować na parze przez około 5 – 7 minut. Podawać polanego sosem, z ziemniakami. Dekorować cytryną i zieleniną.