Składniki:
- 15 dkg makarony gwiazdki
- 1 avocado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 25 dkg fasoli konserwowanej
- 15 dkg kukurydzy konserwowanej
- zielona cebulka
- 1 papryczka chili
- nać kolendry
- pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
Fasolę i kukurydzę dokładnie opłukać na sicie, pozostawić aby obciekła. Makaron ugotować, odcedzić, zahartować zimną wodą, pozostawić na durszlaku aby obciekł. Avocado podzielić na połowę, wyjąć pestkę, łyżka wybrać miąższ, skropić sokiem z cytryny, zmiksować ze śmietaną. Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić w pierścienie. Podobnie pokroić kilka „piórek” zielonej cebulki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać odrobinę posiekanej listków kolendry, przyprawić, delikatnie wymieszać. Na salaterce ułożyć kopczyk z sałatki, polać sosem. Udekorować listkami kolendry.
Uwaga: nać kolendry ma bardzo intensywny smak więc w nadmiarze zdominuje inne w saładce.
1 comment for “Sałatka z sosem z avocado”