Składniki:
- 10 równej wielkości ziemniaków
- 10 plastrów bekonu lub boczku
- ser żółty
- łyżka masła
- koperek
- liście zielonej sałaty
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić zimną wodą, obrać, przekroić na połówki. Koperek posiekać drobno. Na każdej oprószonej solą i pieprzem połowie e ziemniaka położyć odpowiednio duży plasterek żółtego sera, posypać koperkiem, przykryć drugą połową ziemniaka, owinąć plastrem bekonu (boczku) i starannie spiąć dwoma wykałaczkami. Ułożyć na blaszce, na każdą porcję położyć odrobinę masła, zapiec przez 15 minut w gorącym piekarniku. Podawać na półmisku wyłożonym lisicami sałaty oprószone posiekanym koperkiem.
2 comments for “Ziemniaki pieczone w bekonie”