Składniki:
- 4 kotlety ze schabu
- 4 plastry bekonu lub boczku
- 1 ząbek czosnku
- ½ kg kapusty kiszonek
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 szklanka bulionu z drobiu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przyrządzenia:
Bekon (boczek) pokroić, przyrumienić na złoty kolor, przełożyć do brytfanny. Na wytopionym z bekonu tłuszczu zasmażyć 1 łyżkę mąki na złoty kolor. Czosnek obrać, rozdrobnić i wraz z kiszoną kapustą wymieszać na brytfannie ze skwarkami boczku, wymieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Kotlety przyprawić, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Ułożyć w brytfannie na kapuście, podlać bulionem drobiowym, dusić w piekarniku aż mięso zmięknie. Kończąc dodać do kapusty zasmażkę. Podawać z ziemniakami piure.