Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy z kapustą

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu
  • 4 plastry bekonu lub boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ kg kapusty kiszonek
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz czarny mielony


Sposób przyrządzenia:
Bekon (boczek) pokroić, przyrumienić na złoty kolor, przełożyć do brytfanny. Na wytopionym z bekonu tłuszczu zasmażyć 1 łyżkę mąki na złoty kolor. Czosnek obrać, rozdrobnić i wraz z kiszoną kapustą wymieszać na brytfannie ze skwarkami boczku, wymieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Kotlety przyprawić, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Ułożyć w brytfannie na kapuście, podlać bulionem drobiowym, dusić w piekarniku aż mięso zmięknie. Kończąc dodać do kapusty zasmażkę. Podawać z ziemniakami piure.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *