Składniki:
- 2 kg karpia
- 2 jajka
- ½ kg cebuli
- 15 dkg macy
- 1 marchewka
- ½ szklanki rodzynek
- 1 paczuszka migdałów
- 4 łyżki żelatyny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
Rybę pokroić w grube dzwonka, zdjąć skórę ,tak aby jej nie przerwać, kręgosłup i ości oddzielić od mięsa. Głowę i kręgosłup zalać wodą , ugotować wywar, przecedzić. Macę namoczyć w wodzie. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry, migdały posiekać. Mięso ryby, macę, 2/3 cebuli zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pianę , żółtka i połowę migdałów dodać do masy i przyprawić. Kawałki skóry z karpia napełnić masą rybną, ostrożnie ułożyć na dnie garnka, zalać niewielką ilością wywaru. Gotować 10 minut, dodać rodzynki, marchewkę, resztę cebuli i migdałów, przyprawić do smaku, gotować 15 minut. Żelatynę namoczyć w wodzie. Rybę delikatnie wyjąć , ułożyć na półmisku. Do wywaru wlać żelatynę, wymieszać, zalać rybę i odstawić do stężenia.