Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny karp po żydowsku

Składniki:

  • 2 kg karpia
  • 2 jajka
  • ½ kg cebuli
  • 15 dkg macy
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 paczuszka migdałów
  • 4 łyżki  żelatyny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób wykonania:
Rybę pokroić w grube dzwonka, zdjąć skórę ,tak aby jej nie przerwać, kręgosłup i ości oddzielić od mięsa. Głowę i kręgosłup zalać wodą , ugotować wywar, przecedzić. Macę namoczyć w wodzie. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry, migdały posiekać. Mięso ryby, macę, 2/3 cebuli zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pianę , żółtka i połowę migdałów dodać  do masy i przyprawić. Kawałki skóry z karpia napełnić masą rybną, ostrożnie ułożyć na dnie garnka, zalać niewielką ilością wywaru. Gotować  10 minut, dodać rodzynki, marchewkę, resztę cebuli i migdałów, przyprawić do smaku, gotować 15 minut. Żelatynę namoczyć w wodzie. Rybę delikatnie wyjąć , ułożyć na półmisku. Do wywaru wlać żelatynę, wymieszać, zalać rybę i odstawić do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *